Sunday, July 31, 2016

Criminal Trial and Advocacy

Assalamualaikum and hi! :)

The clock shows 1.09 a.m. and I had trouble sleeping. So I decided to write something here. I finally made it to LLB a.k.a final year after extending for one semester and true enough, it keeps you busy as hell. I don't even have time to carry on my hobbies. All I ever do is catching up with my assigned works. Mind you, it's a lot! Hold on, I don't usually write in English for this blog haha sorry. Ok, tukar bahasa.

Basically, ada 8 subjek untuk Part 1 LLB. Salah satu subjeknya ialah Criminal Trial and Advocacy (CTA). Subjek ni macam preparation la kalau nak jadi criminal lawyer ke kan. Kitorang dapat lecturer yang ex-DPP, so selok-belok criminal law ni memang dalam tangan dia je la. Kitorang pun diajar la benda-benda basic dlm CTA ni, macam cara nak buat charge sheet, nak buat application bail (ikat jamin), cara nak present diri dalam court, basic etiquette...semua tu lah!

At first kitorang cuak jugak la sebab kelas CTA ni baaaaanyak kali cancel. And by banyak I mean 5 classes only out of 14 weeks. Cuak tak cuak la kau. Dah la main assessment subjek ni is the trial itself. Rasa macam nak give up je masa tu. T___T Facts for trial kena buat sendiri, pastu kena buat investigation papers (walaupun lecturer kitorang taknak pun IP ni, tp requirement UiTM), pastu kena buat evidences sendiri. Semua lah sendiri. Padahal kitorang clueless sangat-sangat nak buat benda ni semua. Tanya la kat orang lain cemana nak buat tu, cemana nak buat ni. Literally surviving without enough guidance.

Sampai la dah nak dekat hari trial, kitorang pujuk lecturer buat extra class untuk cover semua benda. Tu pun semput nak catch up apa yang tertinggal. Mujur sebahagian besar tu dah buat, tinggal betulkan sikit-sikit, tambah sana sini sikit. K tipu. Nampak macam sikit tapi ya Rabbi banyak rupanya nak catch up. Rasa nak meraung pun ada hahaha. Sepanjang minggu tu datang firm siapakan semua benda walaupun literally time tu dah habis exam and dah kira sebagai cuti sem dah pun! Maka setelah berhempas pulas, akhirnya tiba lah hari untuk trial.

Nak dijadikan cerita, patutnya my firm's turn would be on the 25th July. Entah macam mana baru dapat tahu yang 25th July tu last day nak key in markah. Berterabur bila kena anjak tarikh. Time ni la takde witness la, takde bailiff la apa la. Sumpah serabut wey time tu. Nasib baik dapat setelkan last minute tu. Makanya pada tarikh 24 July, itulah tarikh trial kitorang. Ohh lupa, trial tu bukan exam macam trial SPM ke apa eh..trial tu perbicaraan. Ala.. macam perbicaraan kes betul kat court. Haa gitu lah! My firm dapat turn petang. The first team pagi tu buat case rape. Tapi prosecution team kalah sebab banyak tak tender evidence hahaha. Kesian mangsa rogol tu wehhh.

Kitorang yang session petang ni buat murder and my firm is the prosecution. Hence, on that day, I am the Deputy Public Prosecutor or dalam BM: Timbalan Pendakwa Raya (TPR). Lewat jugak la our session starts. Rasanya almost 3pm jugak. Dah la banyak kali kena stand down sebab nak solat huhuhu. Penat weyy. Dah la ngantuk. Tu belum cerita kena panggil impromptu witness haha. Hadoiii semua dah moody je. But then, after much hardship and struggles (especially my firmmates yang confuse on how to tender evidences), we managed to finish our trial at 10.30 pm. So.. kira lah berapa jam trial kitorang termasuk berhenti solat tu. Memang at the end of the day, semua dah exhausted dah huahuahua. At the end of the trial, the Judge (lecturer kitorang je) tak umumkan siapa menang or kalah sebab defence counsel pun ada good grounds. So susah sikit la nak decide. So.. that's the end of LLB Part 1. Moga subjek lain pun selamat juga, Aminnnn!

Nah, ni antara gambar yang sempat diambil masa trial:

Prepare evidence

Ignore my expression. Tengah tanya apa tah kat Hafiz. Btw, that is my lecturer for Forensic Science, Pak Mid.

tgh trial







Prosecution team: Amir Syafiq & Partners
Hafiz, Adlin, Me, Mdm Suzana, Sorahatul, Azura, Amir

One with the Judge



Ye, semua dah penat. Tu yang tak semenggah tu.






Prosecution and Defence Team!





TPR Amira ;)

Abaikan lah ya gambar tak ikut susunan. Aci letak je ni.

No comments: