Saturday, October 26, 2013

The Title

AUDI ALTERAM PARTEM

Dulu Hakuna Matata, sekarang Audi Alteram Partem pulak. Apa maksudnya?

Hakuna Matata means no worries. Tapi tajuk tu macam ironi lah pulak dengan isi kandungan mende alah ni. Semedang je worries kat dalam ni. Boring ahh! Kasik tukar.

Tukar pulak jadi Audi Alteram Partem. Latin maxim niii. Haa, Latin tuh bahasa keempat I tawuuu. Hahah. Gurau gurau. Audi Alteram Partem means "RIGHT TO BE HEARD". Acehhh, nak aplikasi law lah pulak dlm blog. Maxim ni guna dalam court aja. Ate, kita mesti nak defend diri dalam court kan? *Tu dia roh lawyer dah merasuk badan.*

Asalnya dah nak tulis "Quic quid platatur solo, solo cedit" dah. Tapi panjang sgt pulak. Takde kaitan dgn blog pun. Dah, toksah sebut2 maxim tu. Mcm Jawa tak jadi je. Buruk benor. Maksudnya? Whoever owns the title, owns the land. Wakaka. Yelahhh, I belajar Land Law sem ni. Sume benda lah nak di Latin kan.

Nak letak Mens Rea, takut pulak. Guilty Mind. Tapi mcm best pulak. Ahh sudah. Konflik konflik cornflake. Ahhh.. seronok boleh show off Latin ni. Padahal......? Haremmmm.

Carpe Diem pun best jugak. Seize the Day. Eyyy.. dah dah la show off. Riak sungguh la anda nii.

Sebenornyakan, kita tak siap assignment Admin Law lagi. Taktau nak buat macam mana. Buku, nota dah letak kat sebelah. Dari tengahari tadi. Satu ayat je tulis kat Microsoft Word tu, "Separation of Power". Hadoiiii.. nak tulis apa niii. Esok test, lusa test. I am tested and toasted! Tetibe tengahari tadi tak sihat la pulak. Menggigil semedang. Padahal bilik tak sejuk pun. Ni tak gemor nihh.

Hoiiii, brace yourself! Get a grip boleh taaa? Sambung keje sana. Tulis blog panjang2 boleh pulak. Kasik cepuk baru tau.

No comments: