Thursday, October 4, 2012

Kenapa Lagi Awesome Belajar Law kat Malaysia?

Hai, assalamualaikum! :D

Tajuk macam takleh nak kontroversi lagi kan? Haha. Maaf la sesape yg berada di UK especially Shyries. :P I made this conclusion after class Law of Tort. Hee. XD

My Tort lecturer dulu study kat UK. Zaman 80s kan, senang la nak gi oversea (she said so) sbb tak ramai. So she read her law there (law kita tak sebut study, kita sebut read) and graduated. Tak ingat uni mana. So dia citer la pengalaman dia kat sana.

Antara sebab awesome-nya belajar law kat Malaysia ni:

1. Malaysian cases pendek je. Cube la bukak LexisNexis, mmg CONFIRM, YAKIN && PASTI yang Malaysian cases tak panjang! Bukan nak kata judges ni malas ke ape, but most of our laws were derived from another country especially INDIA n UK. Kalau tort lagi la, takde provisions pun! So, kalau agak2 taknak peningkan diri baca cases yang panjang berjela and tak jumpa page untuk result of the case, belajar la law kat Malaysia. Hehe.

2. Law ni memeningkan. Confusing. Walaupun masa asasi dah belajar law on the surface, there are still certain things yang tak faham. So, dalam kelas kena banyak interact and tanya. Lagi2 degree. Even though I hardly ask any questions in the class, but I do interact during the tutorial. Time tu je tak gabung kelas. Waktu mass lecture mmg penuh, so xsempat nak tanya. If kat Malaysia, you can easily access the lecturers anytime. Kat UiTM ni siap ade academic advisor di kalangan lecturers. Tak faham ke, tak tahu ke, just knock on the door and they'd be happily to assist you. True story.

3. We learn what other people study overseas. Got what I mean? Apa yang orang blaja kt UK, kita blaja kat Malaysia. Our very own hometown yoo! Homesick? Heh, beli tiket bas, balik. Baru puluh2 je. Law punya silibus tak banyak beza either dalam or luar negara. In LLB, we basically covers all of what we should learn in order to be a lawyer. So, when you can get the same quality of oversea's universities in your own country, why study abroad? You can get the best in your own place. Setuju? Lagi satu, buku pun banyak pakai yang import dari UK. Sama la belajar kat luar or dalam. Kan?


Post ni bukan nak mengutuk org yang study oversea ke ape. Saje nak cakap yang sebenarnya tak larat nak baca kes panjang2. Asyik keja nak print cases je. Tak larat dah. Lagi2 contract. Gila lah nak kena ingat full citation sume. HAHA. Abaikan je laa. Okay, bye!

2 comments:

Dayana AZ said...

Kawan kita national scholar dkt KDU, dia buat A level tp dia nk prgi UM je nk study law sbb dia kata mmg blaja law dlm negara lg bgus. Sbnrnya dia boleh pergi mana2 uni dia nak sbb national scholar kn. tp dia plh Msia. Dia jenis patriotik sket hehe. Chinese boy.

Amyra said...

betul. mmg lg bagus blaja kt malaysia. lg satu, kita byk statutes kt malaysia ni. if blaja oversea, mmg akn rasa a bit different walaupun silibus sama.